Bootstrap

Deneyimlerim

Covid nedeniyle dışarıya çıkamayan ancak evden çalışmak zorunda kalan kişiler aynı zamanda bazı konularda eğitim almakları da gerekiyordu. Dünyada mevcut birkaç ortam dışında benzer bir altyapıyı sağlayan ve diğerlerinin sağlayamadığı detayları ve raporların da alınabilmesini sağlayan bir uzaktan eğitim sistemi üzerinde çalıştım.

Sistemin eğitim ihtiyacı olan herkes tarafından ucuz bir şekilde kullanılabilmesi için de olabildiğince güvenilir ve açık kodlu sistemlerin kullanılmasına özen gösterdim. Bu açıdan bakılarak geliştirmekte olduğum proje için veri tabanı uygulaması olarak MySQL, programlama dilleri olarak server tarafında çalışacak olan PHP, kullanıcı tarafında çalışacak olan JavaScript, HTML, CSS ve bazı Bootstrap altyapıları, jQuery ve Ajax program ve sistemlerini kullandım ve kullanmaya da devam ediyorum.

Gerçekleştirilen ve Planlama aşamasında olan başlıklar;

  • Öncelikle şu anda dolaşmakta olduğunuz kendime ait olan siteyi güncelledim ve devam ediyorum
  • Tüm çalışma hayatım boyunca hep eksikliğini duyduğum ve daha çok derli toplu bir Proje Yönetimi ve Takibi için gerekli olan başlıkların bir arada bulunduğu bir sistemin planlamasını yapmaya devam ediyorum
  • Özel Muayenehanesi olan doktorların Hasta Takiplerini daha kolay, güvenli ve en önemlisi de ekonomik yapabilmesi için gerekli olan sistemin planlamasını yapmaya devam ediyorum
  • Uzaktan eğitim için gerekli olan en önemli araçlardan birisi olan WEB TABANLI eğitim platformu üzerinde çalışmaya devam ediyorum. Mevcut birçok sisteme göre kurguladığım sistemin en önemli avantajı ekonomik olması olacaktır. Üyelik ücretleri ne şirketlere ne de şahıslara bir yük olacaktır.

Moskova’da yeni kurulan ve amacı üst segmente özel turlar yapacak olan şirketten gelen teklif ve böyle bir şirketin kuruluşunda bulunmak ilgimi çekti.

Tüm altyapı, yazılım, ve güvenlik sistemleri ile ilgili yatırım planlarının yapılması, tekliflerin alınması, seçilmesi ve hayata geçirilmesi konularında çalışıldı.

Özellikle yazılım konusunda şirketin ihtiyacı olan tüm konuların da kapsandığı, yeni teknoloji ve özellikle üst segment müşterilerin ilgisini çekebilecek uygulamaların da bulunduğu birçok özelliğe sahip olacak yazılım için teklifler alındı, değerlendirildi ve öngörülerim ile birlikte yönetime sunuldu.

Ancak tüm bu çalışmalara ve geçmişte yaşanmış olan olumsuz deneyimlere rağmen yönetim, bir önceki şirketlerinde yapılmış olan hataları yapıp anlık çözüme yöneldiler.

Sonuç olarak işin başında ortaya konan hedef ile sonradan alınan kararların tutarsızlığı nedeniyle yönetim ile fikir çatışması ciddi şekilde yaşanmaya başladı.Benzer ortamlarda daha önce de çalıştığım için ve bu gibi ortamdan da hiç bir olumlu sonucun çıkmayacağını bildiğim için yönetim ile karşılıklı anlaşarak görevden ayrılmayı kabul ettim.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • Google profesyonel altyapısının planlanması, kurulması ve kullanıma açılması.
  • Rusya’da yerleşik olan ve iletişimin de Türkçe yapılabildiği, Avrupa’da web tasarımı konusunda ödüller almış bir şirket ile site tasarımı yapmak için planlama
  • Kullanımı kolaylaştıracak ve özellikle de tüm sitenin responsive olarak tasarlanması nedeniyle de (en azında şirketin ilk yıllarında ayrıca bir masraf çıkarmadan) mobil dahil tüm donanımlarda çalışabilecek, sade ama bir o kadar da albenisi olan, kullanıcıyı sayfalar arasında boğmadan en kısa şekilde aradığı tatil veya hizmete ulaştıran sistem tasarlamak
  • Gereksiz reklam ve gösterişten uzak ancak en sade şekilde zenginliği de vurgulayan, iletişimi kolaylaştıran birçok AI uygulamasının entegrasyon için planlama
  • Özellikle mobil uygulamalarda (sonraki aşamada) ses ile de bir çok arama özelliğini aktif hale getirip klavye kullanımını en aza indirmek

Gibi o tarihte piyasada olmayan birçok özellik de planlanmış idi. Ben ayrıldıktan kısa bir süre sonra da şirket ne yazık ki kapandı

4 ayrı ülkede (Rusya,Ukrayna, Gürcistan ve Polonya) tüm bilgi işlem konularından sorumlu Bilgi İşlem Direktörü (CTO) olarak çalıştım. Bu ülkelerdeki tüm şirketlerin de IT ile ilgili konuları bana bağlı idi. Bazı şirketlerde matrix yapısında çalıştım bazılarında çalışanlar bana bağlı olarak çalıştım. Toplamda yaklaşık 30 kişi ile birlikte çalıştım. Bu şirketlerin içinde bir havayolu şirketi de vardı ki o tek başına çok ciddi zaman ve emek harcamak gerektiriyordu, birçok güvenlik konusu, yazılı çizili basılı olması ve uçakta güncel olması gereken dökümanlar vs gibi.

Bu şirketlerde toplam çalışan sayısı tüm dünyada yaklaşık olarak 7.500 kişi civarında idi. Şirketlerdeki web sitelerinin günlük müşteri hareket sayısı ise yaklaşık 3 milyon idi. Tüm şirketlerin web sitelerinin güvenli bir altyapıya taşınması da dahil olmak üzere Felaket Kurtulma Senaryoları testleri ile birlikte yapıldı ve dökümante edildi.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • Özellikle tur şirketinin web sayfalarının yenilenmesi için analiz / geliştirme / test / kurulum / destek aşamalarının her birinde tüm ekiplere her konuda destek verilmesi.
  • Ülkelerdeki IT organizasyonlarının dökümante edilmesi ve tekrar organizasyonu
  • Veri Merkezi aranması, testleri, mevcut sistemlerin taşınması ve hayata geçirilmesi konularında tüm ekibe destek olundu ve deneyim paylaşıldı
  • Bilgi işlem maliyetlerini minimize edebilmek için firmalarla pazarlıklar
  • Felekatten Kurtulma Planlarının (DRP) oluşturulması ve testleri
  • DRC kurulması ve testleri
  • Müşteri ihtiyaçlarının takibi ve yönetimi
  • Proje Yönetimi
  • Satıcı Yönetimi
  • Bilgi İşlem biriminin Yönetim Kurulunda temsili

Saha satış ve otomasyonu konusunda Türkiye’de ki en büyük şirketlerden birisi olan şirketin Müşteri ilişkileri bölümünün yöneticiliği görevini aldım. Türkiye’de, özellikle saha satış teşkilatı ile bire bir satış yapan en büyük şirketler müşterimizdi. Şirkette yönetimim altında yaklaşık 60 kişilik bir grubu yönettim

Müşteri şikayetlerinin alınması, derlenmesi, sınıflandırılması ve değişiklik isteklerinin ve yazılıma katkısı olacağına inanılan isteklerin de yazılım bölümünde iş isteği haline getirilmesi konusunda geliştirmeler ve yeni sistemlerin kurulmasında detaylarda ilgili kişi ve kuruluşlarla çalıştım.

Bunun dışında firma ziyaretleri yaparak gerek memnuniyetlerini arttırmak gerekse de yüz yüze istek ve şikayetlerini almak konularında çalıştım.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • Felaketten Kurtulma Planı geliştirildi ve yönetime sunuldu
  • Felaketten Kurtulma Merkezi konusunda gerek IBM gerekse de şirket yetkilileri ile çalışıldı.
  • İş Devamlılığı Planı geliştirildi ve yönetim ile paylaşıldı.
  • Çıkan ürünlerin daha hatasız olabilmesi için test senaryolarının düzenlenmesi yapıldı
  • Müşteri Sözleşmelerinin daha standart ve tekrar tekrar düzenleme yapılmadan yaratılması konusunda çalışıldı. Özellikle ürün sınıflamasının ve buna bağlı olarak da fiyatlamasının daha control edilebilir olması sağlandı.
  • Müşteri şikayetlerinin azalmaya başladığı ve memnuniyetin de artmaya başladığı raporlarla da tesbit edildi

Onceki adıyla Finansbank Rusya olan şu anda Credit Europe olan bankanın Türkiye Finansbank yazılımına geçmesi için çalışmalar yapıldı. 2006 Nisan ayında bu geçiş tamamlandı. Daha sonra bana Ukrayna’da yeni kurulan bankanın aynı pozisyonu teklif edildi. Rusya’da bankacılık sektöründe çok önemli olan gün sonunda Merkez bankasına günlük raporların iletilmesi işlemi geçiş yapılmadan önce çok ciddi sorunların yaşanmasına neden oluyordu. Ayrıca yeni bir hesabın açılması gibi basit bir işlem eski sistemde nerede ise 1-2 saat sürerken yeni sistemde bu işlem birkaç saniyeye ve gün sonu işlemleri de nerede ise dakikalar seviyesine indirildi.

Rusya gibi büyük bir coğrafyada Doğu ve Batı arasında 5 saat gibi bir fark olması nedeniyle gün sonu işlemlerine kalan zaman da çok kısa idi. Yani Batı’da sabah saat 09:00 olduğunda doğuda saat öğleden sonra saat 14:00 oluyordu. Dolayısı ile batı saati ile gün sonu en geç saat sabah 03:00 de tamamlanması gerekiyordu ki doğuda işlemler zamanında sabah başlayabilsin. Bu durum tamamen çözülmüş oldu. Toplamda yaklaşık 4.000 kişinin çalıştığı ve tüm Rusya coğrafyasına dağılmış 150’den fazla şubesiyle bir bankanın yeni bir sisteme geçişi tüm ekip ile birlikte tamamlandı.

Aynı yazılımın ve altyapının Ukrayna’ya da kurulması için 2006 sonbaharında Ukrayna'ya gittim. Çalışmalar sonunda 2007 Yaz başında sistemler çalışmaya başladı. 2009 yılında 3 bölgede toplam 15 şubesi olan ve 200’e yakın çalışanı olan bir banka haline geldi. Ancak 2009 ekonomik krizi Ukrayna’yı da ciddi şekilde etkilediği için küçülme politikasına geçildi. Ben de bu süreçte Türkiye’ye dönme kararı aldım.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • Tüm bankacılık fonksiyonları ile Rusya’da geçişin tamamlanması, Ukrayna’da ise yeni faaliyete geçişin tamamlanması
  • COBIT ve ITIL standartlarına uygun dökümantasyon ve geliştirmelerin tamamlanması
  • Felaketten Kurtulma Planlarının (DRP) Rusya ve Ukrayna şartlarına uygun şekilde oluşturulması.
  • Veri merkezlerinin güvenlik, yedekleme ve izleme süreçlerinin oluşturulması ve hayata geçirilmesi
  • Gün sonu işlemlerinin her iki ülke için de Merkez Bankalarının istediği zaman içinde tamamlanması ve gün kapatılması. Her iki ülkede de Merkez bankaları her gün, gün sonunda çeşitli bilgilerin online olarak yollanmasını ve sonuçların da geri alınarak hiç bir fark yok ise gün sonu işlemlerinin tamamlanmasını onaylayan süreçleri işletiyorlardı. Banka ve Merkez bankası bilgileri arasında en ufak bir fark olması demek gün sonu işleminin tamamlanamaması demekti.
  • IT masraflarının minimize edilebilmesi için çeşitli firmalar ile yapılan anlaşmalar gözden geçirildi ve banka lehine olacak şekilde birçok revizyonlar yapıldı.
  • Satın alma süreçleri iyileştirildi
  • Her iki ülkede de bankacılık faaliyetleri dışında olan daha birçok yazılım ihtiyacı da gerek iç kaynak, gerek dış kaynak gerekese de hazır yazılımlarla çöüzldü.
  • İç ve dış kaynaklarla yapılan çözümlerde .Net platformaları, veri tabanı olarak da Ms SQL ve Oracle kullanıldı.
  • Kullanıcı eğitimleri için Intranet sisteminden de giriş yapılarak izlenebilecek birçok eğitim videoları hazırlandı ve kullanıma açıldı.
  • IT elemanlarının eğitimleri için de gerekli şirketlerle anlaşmalar yapılarak eğitimlerinin tamamlanmasına, yeni teknolojilerin öğrenilmesine olanak sağlandı.
  • Çağrı Merkezi ve altyapılarının kurulması ve hayata geçirilmesi yapıldı, gelen her hangi bir istek veya şikayetin mutlaka cevaplanabilmesi için gerekli birçok akıllı altyapı ve sistemlerle ilgili kişilere kayıtların düşmesi ve cevaplanması sağlandı.

Unipa, 50 Devlet Hastanesi, Türkiye’nin en büyük 10 Üniversite hastanesi ve 5 Özel hastane olmak üzere Türkiyenin bu konuda sektördeki en büyük firmalarından birisi haline gelmiş idi. Ancak bu büyüklüğün gerektirdiği düzenlemelerin yapılması gerekenler için geç kalınmış idi.

15 yıl sonra çalışma hayatına Proje Müdürü olarak ilk başladığımda tasarladığım Hastane Otomasyonu Sisteminin yazımı, destek ve pazarlamasını yapan şirketin Genel Müdürü olmak farklı bir heycan olmasını sağladı.

Genel ve detay işleyişini çok iyi bildiğim bir sistemin 15 yıl sonra sadece farklı bir sistemde çalışıyor olmasını görmek beni ayrıca çok üzdü. Beklentim web üzerinde çalışan ve sadece hastaneler değil aynı zamanda bağımsız polikliniklere de üyelik mantığı ile aylık cüzi bir fiyata servis verebilmek gibi hayallerim 15 sene önceden vardı. Bana bu hayalleri gerçekleştirebilmek için bir fırsat verilmişti.

Öncelikle mevcut işleyişdeki çok ciddi problemlerin hemen çözülmesini sağladım. En önemlisi de her hastane için farklı kaynak kodların kullanılması diğer tüm insan kaynağını, desteği ve geliştirme faaliyetlerini çok kötü şekilde etkiliyordu. Bu kaynak kod tek hale getirildi ve sonraki yapılan 10 satışta bu kaynak kod üzerinden yapıldı. Bu sayede hem yapılan bir değişiklik tüm hastanelere benzer şekilde yansıyordu hem de gelen istek veya hata bildirimleri tek kaynak kod üzerinde çözülüyordu. Farklı kaynak kodlarda ki nereye neyin yapıldığının takibi de bu sayede bitmiş ve elemanların da zamanları boşalmaya başlamış idi.

Boşalan bu zamanlarda da web tabanlı Hastane Otomasyonu Sisteminin, bağımsız poliklinklerin ve hatta özel muayenehanesi olan doktorların bile üye olup kendi Hasta Takiplerini güvenli bir altyapıda, bilgisayarlarına birşey olacağı derdi olmadan sadece internet bağlantısının olmasının yeteceği bir sisteminin yazılmasına da başlayabildik.

Unipa aynı zamanda Ege Üniversitesi Vakfının bir şirketi ve en büyük olanı idi. Dolayısı ile beklentiler de büyük idi. Ancak bir adım atabilmek için de yatırım yapabilmek bunun için de ek maddi kaynak gerekiyordu. Yukarıda bahsetmiş olduğum planları Ege Üniversitesi yönetimi benimsemediği için sözleşmemin bitiminde görevden ayrıldım.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • Kaynak kod tek hale getirildi, bu sayede de destek için harcanan zaman %40 azaldı, yazılım için gereken zaman %30 azaldı.
  • Satış hedefleri de %130 gerçekleşti ve tek kaynak üzerinden satış olduğu için de genel sisteme sanki bir tek hastane eklenmiş gibi bir yük getirdi.
  • Bu sayede yeni müşterilerin şikayetleri de %40 azaldı, bunlara geri dönüş süreleri de %50 arttı.
  • Müşteri sözleşmeleri tüm masrafları içine alacak şekilde düzenlendi, önceki sözleşmelerde bazı detaylar belirtilmediği için bunların geri ödemesinde sürekli sorunlar ve gecikmeler yaşanıyordu.
  • ISO9000 Kalite Sertifikası alındı

Şirket sahibi olarak Ege bölgesinde ihtiyacı duyulan temiz ve sağlam iş yapan, Teknik desteği düzenli ve eksiksiz olan bir şrikete ihtiyaç olduğunu şirket sahibi olmadan önce farketmiş idim. Kuruluşunu tamamladıktan sonra karşıma çıkan donanım için devlet ihaleleri dışında benim asıl istediğim bir yazılım projesini alabilmek idi.

Bu hayalim de Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünden gelen bir istek ile gerçeğe dönüştü. Milli Eğitim Bakanlığının 15 yıl boyunca onlarca milyon dolarlık Dünya Bankası kredisi ile yapmaya çalıştığı Öğretmen Ataman Projesinin aslında olması gereken çekirdek kısmının yani Atama işlemini yapan bölümünün çalışamadığı ve bu yüzden de bilgisayarları sadece daktilo gibi kullandıkları şikayeti vardı.

Ben dahil 3 kişi ile projeye başladım. Ben Ankara’da, diğerleri de İzmir ve Istanbul’da olmak üzere proje sorumlusu olarak işe başladım. Öncelikle 1 hafta boyunca işin içeriğini yani bir atama sürecinde olması gerekenlerin neler olduğunu tüm alt parametreleri ile ortaya çıkardım. Daha sonra projeyi yaklaşık 4 ayda atama sezonun başladığı 2002 Mayıs ayının ilk haftasına yetiştireceğimizi belirttim. Çalışmalara başladık ve sonunda 2002 Nisan ayı ortalarında da ilk testlerini yaptık ve düzeltmeleri de gerçekleştirdik.

Mayıs ayında o tarihte ki Sayın Valimizinde katılımıyla Ankara İl Milli Eğitim Şura salonunda yüzlerce kişinin katılımıyla ilk atama işlemini gerçekleştirdik. Cumhuiyet tarihinde bir atama sezonunda yapılan atama rekoru kırıldı. 2002 Eylül ayına kadar yaklaşık 20.000 yeni öğretmen ataması ve yer değiştirme isteği olan öğretmenlerin işlemleri başarılı şekilde tamamlandı.

Bu dönemde hemen tüm illerden bu programın onlar tarafından da kullanılması için istekler geliyordu. Ancak 2002 Kasım ayında yapılan seçimlerden sonra hükümet olan parti ne yazık ki bu çalışmayı rafa kaldırmayı tercih etti.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • İlk defa ataması yapılacak yeni öğretmenlerin isteklerinin optik formlarla alınması ve okunması
  • Daha önce ataması yapılmış ancak şimdi farklı okula atama isteyen öğretmenlerin isteklerinin optik formalarla alınması ve okunması
  • Ankara ilindeki tüm okullardan Mevcut ve Norm kadro bilgilerinin alınması ve güncellenmesi
  • Atama işlemi sonunda MEBSIS numarası ile tüm öğretmenlerin, atandı ise hangi okula atandığı, atanamadı ise hangi okulda yedekte veya sırada olduğu bilgilerinin de bulunduğu web sitesinin de otomatik olarak atamalar sırasında oluşturulması
  • Atamalarda, çalışma süresi, deneyim, okula olan uzaklık, sınavda aldığı puan, mevcut kadro ve norm kadro gibi daha birçok detay parametrenin de göz önüne alınarak atama işleminin yapılması
  • Atama işlemi sonunda oluşması gereken tüm basılı form ve dökümanların (İnha listeleri gibi) oluşması ve Valilik onayına sunulması için hazırlanması
  • Tüm bu sistemlere giriş sırasında birçok yetki kademesine göre kişilerin kullanım menülerinin yetkilerine göre ayarlanması
  • Tüm sistemde sadece İl Milli Eğitim Müdürünün, tek bir kişinin özel atamasını yapmasına olanak sağlanıyordu. Bu da gerçekten gerekli olan bir özellik idi, mesela korumalı bir okulda öğretmenlik yapması gereken kişilerin yapılması gereken atamaları oluyordu. Bu gibi atamaların tek tek yapılmasının daha doğru olacağı kanaatine vardığımız için bu işlemin yapılmasına olanak verdik.
  • Tüm bu sistemleri de o tarihte oldukça tutulan Visual Basic programlama dili ve Access veritabanı kullanarak yaptık

Uluslararası Lojistik Taşımacılığı yapan firmalara anahtar teslimi proje geliştiren firmanın Ege Bölge Müdürü olarak goreve başladım. Gerek satış teşkilatının oluşturulması gerekse de müşterilere destek ekibinin kurulmasını tamamladım.

Müşteri portfoyünün artması için potansiyel müşteri ziyaretlerini planladım ve yaptım. Ancak içinde bulunduğumuz şartlarda şahsen bir satış teşkilatının içinde olmak benim aradığım bir çalışma şekli olmadığına karar verdim ve karşılıklı anlaşarak ayrıldım.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • Ege Bölgesinde Müşteri Portföyü oluşturmak
  • Satış ekibi oluşturmak
  • Teknik Destek Ekibi oluşturmak

Türkiye’nin an büyük salça fabrikalarından birisi olan Tukaş Turgutlu Konservecilik A.Ş aynı zamanda tatlı turşu üretimine de Türkiye’de ilk yatırım yapan firmalardandır

4 ayrı noktasındaki fabrikalar için ve merkezde ki yönetim bölümü için IBM AS/400 sistemlerinde çalışarak bir çok sistem geliştirilmiştir. İzmir – Merkez, Manisa – Turgutlu Salça Fabrikası, İzmir-Torbalı Tatlı Turşu fabrikası ve Manisa-Kırkağaç Domates ekim ve derleme alanı olmak üzere 4 ayrı lokasyondaki tüm altyapı ve üst yapı faaliyetleri yapılmıştır.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • Tüm noktaların altyapılarının günün modern teknolojisi ile yeniden organizasyonu
  • AS/400 sistemlerinin yenilenmesi / güncellenmesi / kapasitesi artışlarının yapılması
  • Tüm yazılımların yeniden elden geçirilmesi ve performans artışlarının yapılması
  • Yeniden veya güncellenerek yazılan sistemler;
    • Muhasebe Sistemi; Tüm altyapı ve raporları ile yenilendi
    • İnsan Kaynakları Sİstemi: Tüm altyapı ve raporları ile yenilendi
    • Bütçe Takip Sistemi: Yeniden yazıldı ve yönetimin istediği şekilde çeşitli parametreler ile oynama şansı tanınarak, toplam beklenen üretimden yola çıkarak her türlü kur ile maliyetlerin hesaplanmasına, ihtiyaç duyulacak domates ve salatalık miktarına, buna bağlı olarak yapılacak çiftçi sözleşmelerine ve paketleme malzemelerine kadar bir çok detay ve rapor sistem tarafından sağlanabilir hale geitirildi.
    • Stok control Sistem; Tüm altyapı ve raporları ile yenilendi
    • Çiftçi Takip Sistemi: Yeni yazıldı
  • Tüm yazılımlar 2000 yılı uyumlu olması açısından da kontrol edildi
  • Tüm yazılımlar RPG/400 progrmalama dili ve OS/400 işletim sisteminin sunduğu veri tabanı kullanılarak geliştirildi.

Bu tarihlerde Orta Doğu ve Balkanların en büyük Üniversite Hastanesi olarak toplamda 3.000 yatak kapasitesi olan Ege Üniversitesi Hastanesi Otomasyonu konusunda Proje Müdürü olarak çalışmaya başladım. Toplamda 15 kişilik ekibimiz vardı.

Hastane’nin temel sorunlarından birisi özellikle resmi hastanın tedavisi bitip hastaneden çıkmasından sonra fatura bilgisinin çok geç oluşması bu yüzden de tahsilatın çok geç yapılabilmesi idi. Bazı durumlarda hasta faturası nerede ise 6 aylık bir sürede oluşamıyordu, bazı bölümlerden evrakların toparlanması gecikiyor bazen de evrak kayıpları bile yaşanabiliyordu.

Bu yüzden hastane bütçesi de sene sonlarında beklenen şekilde kapanamıyor, alacak çok fazla görünüyordu ancak nakit akışı da bu yüzden çok kötü durumda idi.

Öncelikle bu konuya ağırlık vererek başladığımız çalışmalar sonucunda aşağıdaki modüller başarılı şekilde hayata geçirldi;

  • Hasta Kabul
  • Poliklinik İşlemleri
  • Klinik İşlemleri
  • Laboratuvar işlemleri
  • Eczane İşlemleri
  • Ayniyat ve Döner Sermaye İşlemleri
  • Muhasebe ve Bütçe
  • Personel İşleri
  • Depo ve Stok kontrol İşlemleri

Tüm modüller entegre şekilde çalışıyor olmasından dolayı özellikle ilk 5 modülün devreye girmesinden sonra resmi hastanın çıkışı yapılır yapılmaz hastane içindeki tüm hareketleri kayıtlardan alınıyor ve fatura da anında basılabilir hale gelebildi. Bu sayede nakit akışları ve bütçeleme de oldukça isabetli şekilde yapılabilir ve en önemlisi de sene sonu beklenmeden bütçenin durumu rahatlıkla anlık takip edilebilir hale geldi.

Tüm bu sistemleri IBM 3090 Mainframe bilgisayarlarda, DOS/VSE SP işletim sistemi altında PL/I programlama dili, VSAM veri tabanı CICS kullanıcı arabirimi kullanılarak yapıldı. Bugünlerde şaka gibi gelen ancak o tarihlerde çok ciddi bellek kapasitesi olan önce 4Gb sonrasında 12 GB yükselen bellek kapasitelerinde ve yaklaşık 100 GB disk kapasitesinde gerçekleştirdik.

Gerçekleştirilen başlıklar;

  • Faturalama zamanında yapılabilir hale geldi
  • İlaç ve Sarf Malzeme takibi daha düzgün yapılır hale geldi
  • Bağlantı sağlayan tüm cihazlar sisteme bağlanabildi ve hasta bilgileri ile sonuçları alınabildi
  • Nakit Akışı düzeldiği için bütçeleme daha rahat yapılabilir hale geldi
  • Döner Sermaya gelirleri de arttığı için tüm hastane personeli durumdan memnun kaldılar
  • Depo'da barkodlu giriş sistemi kullanılmaya başlandı bu sayede giren ve çıkan malın kesinlikle ne olduğu bilinerek işlem yapılmaya başlandı, bu sayede de stok sayımları da tutmaya başladı
  • Diğer Üniversites Hastanelerine sunumlar hazırlandı
  • Kullanıcı klavuzları hazırlandı

Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 1986 Mayıs ayında mezun olduktan sonra aynı üniversitede Yüksek Lisans yapmaya başladım.

Aynı zamanda Araştırma Görevlisi olarak da bazı uygulama derslerine girmeye de başladım

Bu dönemde Yüksek Lisans tezi olarak yaptığım Yığıt Makinalarda Zaman Paylaşımı isimli tezimi de tamamladım. Bu tezin sonunda oluşan sistemi de Bilgisayar Mühendisliğinde kullanıma açtım.

Geceleri de Sistem Programcısı olarak Bilgisayar Mühendisliğinde nöbetler tuttum. Bu nöbetlerde o dönemde okulumuza oldukça iyi gelir getiren PTT ve Elektrik faturalarının Ege Bölgesi için basımını yapıyorduk. Sistemi ilgilendiren sorunlarda ilk müdaheleyi kendimiz yapıyor yetmediği durumlarda da ikinci seviye yardımdan destek istiyorduk.

IBM 4341 Mainframe makinalarında hem DOS/VSE hem de VM/CMS sistemlerinde çalıştım. Bu dönemde aynı zamanda SQL veri tabanı ile de eğitimler aldım ve çeşitli uygulamalarda kullanmak imkanı buldum.

Bu dönemde birçok eğitim de aldım, bunlar özetle şu şekildedir;

  • CICS, VSAM ve PL/I kurulumları ve destekleri - IBM
  • System Programlama - IBM
  • SQL Veri Tabanı Kurulumu ve desteği - IBM
  • VTAM Kurulumu ve desteği

Güçlü olduğum yönler

  • Tüm seviyelerde Bilgi İşlem Yönetimi
  • Proje Yönetimi
  • İş Analizi
  • Veri Merkezi tasarımı ve uygulaması
  • İş Devamlılığı Planlaması (BCP)
  • Yazılım tasarımı ve uygulaması
  • Veri Tabanı Tasarımı ve uygulaması
  • Değişiklik Yönetimi
  • Çağrı merkezi tasarımı ve uygulaması
  • İşe alım ve Eğitim
  • İnsan Kaynakları yönetimi
  • Bütçeleme ve Yönetimi
  • Kaynak Planlaması ve Yönetimi
  • Müşteri Segmantasyonu ve Yönetimi
  • İletişim Teknikleri
  • Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi
  • Liderlik
  • Deneyim paylaşımı
  • COBIT Çerçeve Yönetmeliği
  • ITIL