Bootstrap

Ana Sayfa


İletişime geçmek için

Mobil No: +90 (533) 5930314
Email: ca@cengizhanalicli.com
Adres: İzmir - Türkiye


Diller

Türkçe: Ana dil
İngilizce: C2 Seviyesi (Master)
Almanca: A1 Seviyesi (Başlangıç)
Rusça: A1 Seviyesi (Başlangıç)


Eğitim

Ege Üniversitesi - İzmir - Türkiye

Bilgisayar Mühendisliği (Lisans) - 1986
Bilgisayar Mühendisliği (Yüksek Lisans) - 1988

Tarasa Schevchenko Üniversitesi - Kiev - Ukranya

İş İdaresi (Yüksek Lisans) - 2010


Özet

Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversitede aynı bölümde yüksek lisans yapmaya başladım. Aynı zamanda da hem Araştırma Görevlisi hem de Sistem Programcısı olarak da çalışmaya başladım. Ancak devlet memurluğunun istek ve beklentilerime uygun olmadığına karar verdim. Aynı dönemde Hastane Otomasyonu konusunda yeni çalışmaya başlayan Dapro şirketinde Proje Müdürü olarak profesyonel hayata geçiş yaptım.

Dapro şirketinde Proje Müdürü olarak Ege Ünüversitesi Hastanesi otomasyonu üzerinde çalışmaya başladım. Hastanede en büyük sorun faturaların zamanında basılamaması idi. Bir hastanın çıkışından sonra faturası 3 ay sonra ilgili kuruma gönderilebiliyordu. Tasarlanan sistemin hayata geçmesinden sonra bir hastanın faturası hastaneden çıkışı yapıldıktan 10 saniye sonra basılmaya hazır hale gelebildi. Bu sayede de hastanede para akışı çok ciddi şekilde hızlandı ve yöentimin de ilk baştan beri beklediği seviyeye geldi. En önemli başlıklardan birisi de bütçeleri de daha tutarlı ve mantıklı hale geldi. 1992 yılında hastane uzun yıllardan sonra ilk defa yılı kar ile kapatabildi. IBM 3090 Mainframe bilgisayarlarda PL/I, VSAM, CICS ortamları kullanılarak DOS/VSE işletim sistemi altında çalışıldı.

Hastane otomasyonu üzerinde çalışırken o zaman ki adıyla Tukaş Turgutlu Konservecilik A.Ş.’den gelen teklifi değerlendirdim ve Bilgi İşlem Müdürü olarak göreve başladım. Özellikle bütçe çalışmaları sırasında kullanılacak olan ERP sistemini AS/400 sisteminde OS/400 işletim sisteminde RPG/400 programlama dili kullanarak ekibim ile birlikte geliştirdik. Projenin sonunda bütçe planlaması adeta bir oyun haline geldi ve hemen her türlü parametre değiştirilerek bir sene sonra ki bütçe %98-%99 doğruluk payı ile alınabilir oldu. Bu sayede nakit akışları da ciddi ölçüde düzenlenmiş oldu. Şirketin tüm süreçleri yeni 2000 yıllara da hazırlık olacak şekilde yeniden tasarlandı ve yazıldı.

Tukaş A.Ş’de çalışırken kendi işimi kurma hayali de içime girmiş idi. 1990 sonları 2000 yıllarının başında en popülar konu olan OEM bilgisayarlar konusunda çalışmaya karar verdim ve 2 arkadaşım ile işe başladık ancak ekonomik krizin patlak vermesi ile 1 sene gibi kısa bir zamanda şirketi kapatmak zorunda kaldık.

Aynı dönemde Ege Bölge Müdürlüğünü kurmak üzere uluslararası lojistik taşımacılığı sektörüne anahtar teslimi projeler geliştiren SOFT Bilgi İşlem A.Ş. benimle irtibata geçti. Şirketimi kapatıyor olduğumuz için de teklifi kabul ettim. Şirketin Ege bölgesinde ki satış ve Teknik destek ekibinin kurulması ve mevcut müşteri memnuniyeti üzerinde çalıştım. Bu dönemde özellikle müşteri ilişkileri ve satış teknikleri konusunda çok ciddi tecrübelerim oldu. Ancak içimde her zaman kendi şirketimde çalışmak hayali vardı.

Ekonomik krizin hafiflemesi ile tekrar kendi şirketim CeCo Ltd’yi kurdum. Aynı dönemde de Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Öğretmen Atama’ları ile ilgili bir otomasyon isteği geldi. Projeye başladığımızda bir atama sezonunda (ki Mayıs – Eylül aylarını içeriyor) el ile en fazla 500-600 kişinin ataması yapılabiliyor iken, 4 ay gibi kısa bir zamanda sistemi hayata geçirdiğimizde 2002 Mayıs-Eylül ayları arasında bir sezonda nerede ise 20.000 öğretmenin ilk ataması ve yer değiştirilmesi yapılabildi. Bu rakkam T.C. tarihinde o zamana kadar bir sezonda yapılan en büyük atama idi. İstanbul ve diğer iller başta olmak üzere bir çok şehir de bu projeyi istiyor olmasına rağmen 2002 seçimleri yapılır yapılmaz seçilen hükümet bu projeden vaz geçti. Bu karar, doğal olarak, şirket sahibi olarak tüm planlarımı da alt üst etti. Ne yazık ki, şirketimi belirsizlikler nedeniyle bir daha kapatmak zorunda kaldım.

İş arayışım, karşıma yıllar sonra Hastane Otomasyonu yapan ve Ege Universitesi bünyesinde kurulmuş olan Unipa A.Ş. nin Genel Müdürlük pozisyonunu çıkardı. Nerede ise 15 yıl sonra ilk başlangıcını ekibim ile birlikte yaptığım yazılımın satışı ve tüm Türkiye’de desteğini veren şirketin Genel Müdürü oldum. Ancak ne yazık ki mevcut sistemin günün şartlarına çok uymadığını üzülürek gördüm ve hemen web tabanlı sistemlere geçişin yapılabilmesi için hazırlıklar yaptım. Aynı zamanda şirketin Logo ve elektronik olan tüm bilgileri de yenilendi. Şirkette heyecanlı şekilde çalışrken Finansbank’ın yurtdışı yatırımlardan birisi olan Rusya’da Genel Müdür Yardımclığı teklifi geldi, bu teklif günün şartlarına göre oldukça iyi olduğundan kabul ettim.

2005 yılında şu anda ki adı Credit Europe Bank olan eski adıyla da Finansbank Rusya olan banka’da Bilgi İşlem ve İş Geliştirmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladım. Başladığım sırada bankanın Türkiye'de kullandığı yazılıma geçmesi çalışmaları da olanca hızıyla devam ediyordu, ben de bu çalışmalarda bulundum ve destek verdim. Özellikle bankanın eski Rus sistemlerinde bulunan bazı uygulamaların çalışma şekilleri ve yeni sisteme adaptasyonu konusunda mevcut çalışmalara destek verdim. 2006 Nisan ayında’da temel bankacılık için gerekli olan tüm modüllere geçiş başarılı şekilde tamamlandı. Tüm bankacılık sistemlerinin de 2006 yılı sonuna kadar yeni sistemlere geçişleri tamamlandı. Tüm bankacılık faaliyetleri, kredi kartları sistemi, Merkez bankası iletişimleri ve tüm raporlamalar yeni sistemden alınır hale gelmiş idi. Toplamda 3.000 kişinin çalıştığı ve 400’e yakın tüm Rusya coğrafyasına dağılmış (en doğu ve Batı şubesi arasında 5 saat saat farkı bulunur) olan şubeleri ile birlikte geçiş tamamlanmış oldu. Aynı tarihlerde Ukrayna Credit Europe Bank’ın da yeni kuruluşu yapılıyor idi. Rusya’da edindiğim tecrübeleri Ukrayna’da kullanabilme fırsatı bana verildi. Bu dönemde özellikle çok kültürlü ve yabancı bir ortamda ki çalışma şekilleri ve insan yönetimi konusunda ciddi şekilde tecrübelerim arttı.

Ukrayna Credit Europe Bank’ın kuruluşunda işe başlayan dördüncü kişi idim. Bilgi İşlemden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak oldukça heyecanlı bir ortama katıldım. Kadro kurulması ve yerli firmalar ile hemen tanışıp çalışmaya başladım. Tüm bilgisayar sistemleri 2007 yılı ortasında çalışmaya başladı. Bankanın alt yapısını, Ukrayna şartlarına göre baştan tasarladığımız Felaket Kurtuluş Planlarına (DRP) göre kurduk ve hayata geçirdik. 2010 sonuna kadar banka toplamda Ukrayna geneline yayılmış 20 şubeye ve 400 çalışana ulaştı. Tüm bankacılık uygulamaları da sorunsuz hayata geçirildi. Ancak 2009 yılında yaşanan ekonomik kriz özellikle Ukrayna ekonomisini ciddi şekilde etkiledi ve banka yönetimi 2010 tarihinden sonra küçülme politikasının daha doğru olacağına karar verdi. Bu nedenle ben de Türkiye’ye geri dönme kararı verdim. Bu dönemde yine çok kültürlü ortamı, risk yönetimini ve proje yönetimi konularında çok ciddi deneyimler elde ettim.

Türkiye’ye döndükten sonra özellikle saha satış ve takibi, barkodlu stok kontrol sistemleri sistemleri konusunda son derece deneyimli olan Univera şirketinde Müşteri İlişkileri Müdürü olarak göreve başladım. Türkiye’nin en büyük saha satış teşkilatlarına sahip olan hemen tüm şirketler müşterimiz idi. Özellikle gelen şikayetlerin yönetimi ve takibi konusunda çalışmalar yaptım. Müşteri ziyaretleri ile birlikte gerek müşteri memnuniyeti arttı gerekse de şikayet yönetimi ile birlikte şikayetler de azalmaya başladı. Özellikle gelen istek ve şikayetlerin şirket içinde ki durumları konusunda bilgilenen müşterilerin şirkete olan güvenleri de artmaya devam etti

2014 ve 2015 Haziran ayına kadar ailem ile birlikte olup sağlığı da bozulmaya başlayan Annem ile de zaman geçirmek istedim.

2015 yılının Haziran ayında Rusya’da en büyük uluslararası tur operatörlerinden birisi olan Coral Travel’da toplamda 4 ayrı ülkeden sorumlu IT Director (CTO) olarak çalışmaya başladım. Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Polonya ülkeleri ve bu ülkelerde ki toplam 15 şirketin tüm IT konularından sorumlu olarak öncelikle sağlıklı ve güvenli bir Veri Merkezi kuruluşu, kontrolü ve idaresi konusunda çalışmaya başladım. Hemen ardından da mevcut yazılımın yenilenmesi ve hızlandırılması konulardında ki çalışmalara ciddi destek verdim. Bunların sonucunda gerek veri merkezi gerekse de yazılım, şirkete ve zamana yakışır şekilde hızlı ve kesintisiz çalışmaya başladı. 2020'nin ilk aylarında tüm dünyayı sarsan Pandemi krizi ve bu nedenle sektörde ve tüm Rusya genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle şirketten ayrıldım.

Ağustos 2020'de Rusya’da yeni kurulmakta olan bir tur şirketi olan Joy Travel’dan gelen IT Direktörlüğü teklifini kabul ettim ve göreve başladım ve 2021 Mayıs ayına kadar devam ettim. Bu dönemde bir yandan şirket merkezinin ve acentalarının altyapılarının kurulması ve desteği diğer yandan yazılım konusunda gerekli firmalar ile görüşüp isteklerimize uygun tekliflerin alınması ve son olarak da IT elemanlarının seçilmesi aşamalarının tamamını gerçekleştirdim. Elde edilen tüm sonuçlar yönetime sunuldu. Ancak gerek şirket yönetimi ile olan anlaşmazlık ve gerekse de şirketin geleceği ile ilgili olan belirsizlik nedeniyle görevimden karşılıklı anlaşarak ayrıldım.

Türkiye’ye döndükten sonra kendime daha çok zaman ayırıp özellikle yeni teknolojiler ve yazılım dilleri konusunda kendimi geliştirdim. Halen devam etmekte olan kendimin full-stack developer olarak da çalıştığı birkaç proje üzerinde çalışmalara devam ediyorum. Veri tabanı tasarımından ön yüz ve arka plan çalışmalarına kadar her noktayı bizzat kendim hazırlayıp dökümante edip çalışmalara devam etmekteyim.

Ek Eğitimler

ISO90001:2000 Quality Management Systems Requirements (IMI - International Management Institute)
Human Relations Management (Remeda Danışmanlık)
Building Sales Force (Remeda Danışmanlık)
Supply Chain Management (Tukaş Turgutlu Konservicilik)
Customer Management (Remeda Danışmanlık)
Risk Management (FIBA Holding)
Budget Management (FIBA Holding)
VSE/SP System Programmer (IBM Mainframes)
PL/I & COBOL Programming Language (IBM)
CICS/VSAM Installation and Administration (IBM)
Project Management (PMI Project Management Institute)


Üyelikler

(Belgeyi görmek için ilgili bilginin üzerinde tıklayın)

IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers

ISACA (Information Systems Audit and Control Association